Italien, Økologisk / Biodynamisk Vin, Rødvin, Sardegna
Zimò Cannonau di Sardegna 2020 fra Canneddu – 6 flasker
6 flasker Zimò Cannonau di Sardegna 2020 fra Canneddu
990.00 kr.
I Mamoiada har Canneddu-familien igennem generationer dyrket vin på højtliggende, fattige granitjorde. Indtil for ret nyligt blev druerne for det meste solgt eller leveret til det lokale kooperativ, men en andel blev beholdt til hjemmefremstilling af vin, som Marcos farmand Tonino solgte til kunder i sin bar i Nuoro og til venner. I 2015 besluttede familien at kaste sig fuldtids ind i vinfremstilling, og har siden da stoppet alle andre aktiviteter. Selv datteren, der var højt betalt jurist i Rom, er kommet hjem og er nu del af familievirksomheden. Markerne dyrkes økologisk, der pløjes med okser, der sprøjtes uhyre lidt og kun med kobbersulfat og der bevares så meget lokal bevoksning i og mellem markerne som muligt. Vinene fremstilles så simpelt som muligt, med gæring med den naturligt forekommende gær og lagring for nogle vine på store, gamle træfade. Der benyttes ingen tilsætningsstoffer i vinene, undtagen en lillebitte smule sulfit lige inden den voldsomt iltende proces, som flaskepåfyldning er.
Zimò, som vine hedder, er fremstillet på Cannonau-sorten. Cannonau-sorten er i alt væsentligt den samme som franske Grenache, spanske Garnacha, men her inde midt på øen, oppe i højderne i den forvitrede granitjord, opfører den sig temmeligt anderledes. Pga. de kølige højder og den voldsomme lysindstråling får den højere syre og tykkere skind, og det giver friskere vine med større farve og garvesyre. Zimò her er dog lavet, så man får maksimal udnyttelse af netop det kølige voksested til en virkeligt frisk, saftig, livsglad vin. Dejlig duft af blommer, brombær, let blomst, mineral og tydeligt middelhavsbuskads. Saftig og livlig smag, med rund frugt, friskhed og dejlig balance, men med intensitet og et lille snert garvesyre til sidst, der giver dybde og madegnethed. Total bællevin uden på nogen måde at være banal eller utypisk. Det her er en vin, der kan stort set det hele. Friskheden og kyl-i-halsen-faktoren gør den velegnet til et glas på terrassen, i afkølet stand midt på sommeren. Men stedsansen og den struktur, den også har, betyder, at den er meget egnet til at ledsage mad. Det kunne selvfølgeligt sagtens være sardisk mad såsom pattegris og gedekid, men mindre kan også gøre det. Normaldansk aftensmad såsom frikadeller, hakkebøffer, krebinetter, spaghetti med kødsauce, pizza eller tacos vil også være glimrende ledsagere, ligesom efterårets dybe, mørke ragout’er vil fryde sig i dette selskab. Find et stort glas frem, hæld rigeligt op, læn dig tilbage og nyd livsglæden et lille øjeblik.
There are no reviews yet.