Freisa blev engang anset som den bedste druesort af alle i Piemonte, og nød vid udbredelse. Der stod mere Freisa end Nebbiolo på de marker hvor de største Barbaresco’er og Barolo’er nu dyrkes, og det var typisk Freisa, som er i tæt slægtskab med Nebbiolo, der blev brugt til de største vine. Man har historisk fremstillet en svimlende stor vifte af vintyper på Freisa, herunder rosé, tørre/lyse, tørre/boblende, søde/boblende og de helt mørke, tørre, heftige typer. Arealet med Freisa er faldet betragteligt gennem de seneste 40 år, og meget få benytter i dag sorten til at fremstille deres bedste vine. Men her, i det relativt kølige Maretto, ville Nebbiolo ikke kunne trives ordentligt, så her benytter Russo’erne fra Crotin 1897 den til nogle af deres bedste vine. Aris, opkaldt efter marken af samme navn, er en af disse. Duften er tæt og intens, fyldt med mørke bær, og med strejf af bark, orientalsk krydderi, blomst og høstløv. Smagen er fast, fyldig, virkeligt tør og saftigt-stram, med en del garvesyre, der giver bundtræk til at stå imod selv kraftig mad. Freisa er kommet til ære og værdighed igen.
Freisa benyttes stadig meget i Monferrato-området som vinen til de skønne, friske antipasti, man traditionelt disker op med, herunder skønne skinker, oste og salamier. Det sker dog ofte i de let røde, tørre, til halvtørre, let boblende udgaver. Aris er dog en væsentligt mere struktureret og kraftig vin end lige netop den genre, så selvom den også vil være fin til antipasti, særligt hvis der er meget gris ind over, så kan man med fordel gå efter selv ret kraftige retter til at matche fylden, fastheden og syren. De mange kødretter fra det piemontesiske repertoire er åbenlyse ledsagere, men også de gængse, kraftige danske favoritter vil være gode. Store stege, gryderetter, kraftige grillretter og den slags vil finde både støtte og modstand i vinen. Kombinationen af kraft og saftighed vil overbevise dig.
Piemonte er rigt på vinproducerende landskaber, men det formentligt smukkeste, mest afvekslende og vinmæssigt mest diverse er Asti- / Monferrato-området. Her veksler vild natur – både i form af krat, siv og egentlig skov – med landbrug, både i dalbundene og på de mange bakker. Der er netop masser af bakker, vekslende mellem lange, bløde af slagsen og de korte, stejle, høje ditto. Jordbundene i det store område er ligeledes meget afvekslende, ligesom klimaet. Det er en fryd at bevæge sig rundt i disse landskaber, hvor der venter landskabelig skønhed rundt om hvert sving, og hvor landsbyerne for det meste ligger højt og med den smukkeste udsigt. Hvor områderne rundt om Alba mod sydvest nu om dage er viet mestendels til den store Nebbiolo-sort, er Asti- / Monferrato-området vinmæssigt langt mere komplekst, også selvom der er en vis dominans af Barbera-sorten for de røde vine og Moscato-sorten for de søde, boblende hvide. Her støder man på sjældnere sorter som Freisa, Grignolino, Ruchè, Malvasia (i flere udgaver), Bussanello, Bonarda, Albarossa og mange andre. Det gør området til en fryd for de af os, som ikke gerne drikker det samme hver dag.
Crotin 1897 er en lille, familie-ejet virksomhed, der ligger ved landsbyen Maretto, nordvest for Asti by. Her, i det nordvestlige Monferrato, er bakkerne stejle og høje, klimaet relativt køligt og jordbunden lyst leret, med betydelige indslag af sand og kalkfossiler. Crotins nøje udvalgte marker er særligt lyse, nærmest hvid-beige, og rige på kalkfossiler. Der er en forunderlig energi og et forunderligt liv i deres marker, og den dirren af liv er netop noget, man kan genfinde i deres vine. Brødrene Federico, Marcello og Corrado Russo driver stedet som en kombination af vingård og B&B, med hjælp fra deres piemontesiske mor og deres calabresiske far. Alt – ikke kun vinen, men også maden – er stædigt økologisk, der sprøjtes kun med kobbersulfat, og kun lidet, og der gødes kun med grøngødning og det møg, deres får efterlader i markerne af sig selv. Udbytterne holdes lave, men balancerede, og vinene fremstilles så simpelt som muligt, for det meste med temperaturkontrolleret gæring med den naturligt forekommende gær og lagring på rustfri ståtanke. En enkelt vin fremstilles på amfora. Der benyttes ingen tilsætningsstoffer i vinene, undtagen en lillebitte smule sulfit lige inden flaskepåfyldning. Et besøg hos disse dejlige mennesker, med deres dejlige sted – der sågar har svømmepøl – og dejlige mad og vin, kan virkeligt anbefales. Den usædvanligt rimelige prispolitik afspejler familiens lange syn og ydmyghed overfor deres opgave.
There are no reviews yet.