Cannonau-sorten er i alt væsentligt den samme som franske Grenache, spanske Garnacha, men her inde midt på øen, oppe i højderne i den forvitrede granitjord, opfører den sig temmeligt anderledes. Pga. de kølige højder og den voldsomme lysindstråling får den højere syre og tykkere skind, og det giver friskere vine med større farve og garvesyre. MAMÒ her er dog lavet, så man får maksimal udnyttelse af netop det kølige voksested til en virkeligt frisk, saftig, livsglad vin. Dejlig duft af blommer, brombær, let blomst og en smule middelhavsbuskads. Saftig og livlig smag, med rund frugt, friskhed og dejlig balance, med et lille snert garvesyre til sidst, der giver dybde og madegnethed. Total bællevin uden på nogen måde at være banal eller utypisk.
Det her er en vin, der kan stort set det hele. Friskheden og kyl-i-halsen-faktoren gør den velegnet til et glas på terrassen, i afkølet stand midt på sommeren. Men stedsansen og den struktur, den også har, betyder, at den er meget egnet til at ledsage mad. Det kunne selvfølgeligt sagtens være sardisk mad såsom pattegris og gedekid, men mindre kan også gøre det. Normaldansk aftensmad såsom frikadeller, hakkebøffer, krebinetter, spaghetti med kødsauce, pizza eller tacos vil også være glimrende ledsagere. Find et stort glas frem, hæld rigeligt op, læn dig tilbage og nyd livsglæden et lille øjeblik.
Inde midt på Sardinien ligger et barskt, bjergrigt, øde granitlandskab, som kaldes for Barbagia, forvansket efter romerske Ciceros nedsættende betegnelse “Barbaria”. Herinde, hvor ingen erobrer nogensinde har fået fodfæste (måske derfor Ciceros nedladenhed?), og hvor sardisk har overlevet som et talt sprog, laver man i området omkring byer såsom Oliena, Orgosolo og Mamoiada de bedste Cannonau-vine på Sardinien. Særligt Mamoiada skal fremhæves som Cannonaus “Grand Cru”-område på øen. Her er højden på 600-900 m.o.h., den kraftige solindstråling og den fattige, forvitrede granitjord hovedingredienserne i stærke, karakteristiske, personlighedsfulde vine, der oser af stedsans. Det er vine, der går fantastisk til den rustikke, lokale mad, præget af pattegris, lam, vilde krydderurter og nogle af de smagsrigeste, vildeste oste i universet.
I Mamoiada har Canneddu-familien igennem generationer dyrket vin på højtliggende, fattige granitjorde. Indtil for ret nyligt blev druerne for det meste solgt eller leveret til det lokale kooperativ, men en andel blev beholdt til hjemmefremstilling af vin, som Marcos farmand Tonino solgte til kunder i sin bar i Nuoro og til venner. I 2015 besluttede familien at kaste sig fuldtids ind i vinfremstilling, og har siden da stoppet alle andre aktiviteter. Selv datteren, der var højt betalt jurist i Rom, er kommet hjem og er nu del af familievirksomheden. Markerne dyrkes økologisk, der pløjes med okser, der sprøjtes uhyre lidt og kun med kobbersulfat. Vinene fremstilles så simpelt som muligt, med gæring med den naturligt forekommende gær og lagring for nogle vine på store, gamle træfade. Der benyttes ingen tilsætningsstoffer i vinene, undtagen en lillebitte smule sulfit lige inden den voldsomt iltende proces, som flaskepåfyldning er. Canneddu er endnu en meget ny og lille producent, men vi spår dem kultstatus i løbet af få år.
There are no reviews yet.