Granàtu er ikke rosé som man plejer at lave den. Den er hverken lys eller blød eller sødligt indladende. Det her, det er rosé på steroider, med et helt utroligt klart aftryk fra druesorten og voksestedet. Allerede den mørke farve varsler, at her handler det om en noget anderledes rosé. Så stikker man næsen i glasset og ud vælter friske, saftige, “kølige” aromaer af sure kirsebær, brombær og blå blomster fra sorten, samt tørrede, grillede krydderurter, markant skovbund og rislende mineral fra stedet. Smagen lægger flere alen til, med sin høje frugtsyre, sin intense mineralitet, sin velgørende lille garvesyre, og den letkrydrede afslutning. Nej, sådan har du nok aldrig fået det før, men vi er helt vilde med det, og det tror vi også du bliver. En af verdens helt store, og mest usædvanlige, roséer.
Magliocco Canino skal ikke forveksles med den mere udbredte og populære Magliocco Dolce, som den ikke er i familie med. Canino er lidt af et monster. Når den når fuld modenhed og laver en vin med alkohol på 12,5% – 14% har den stadig syre som en Mosel-Riesling. Den mangler heller ikke just farve, frugt og garvesyre, så det endelige resultat er en vild, saftigt-stram-syrlig, enormt mineralsk vin med et køligt udtryk, hvad enten den er rød eller rosé. Med andre ord en usædvanlig druesort, der fremstiller usædvanlige vine. Dens farverigdom gør, at selv om Granàtu kun har et ophold på 4 timer med drueskallerne, så blive roséen meget kraftigt farvet. Et kortere ophold ville have givet en rosé med mindre karakter, så farven tager vi med i købet. Vi elsker vildskaben i Granàtu, og kan sagtens drikke den uden madledsagelse, men for de, som er lidt mindre syrehoveder end os, er det nok tilrådeligt at drikke den til mad. Her går den til en bred vifte af madtyper, fra fiske- og skaldyrsretter, gerne med tomatsaucer eller olivenolie, til skarpt krydrede pastaretter og helt over i selv mørke kødretter. Er maden lidt fed skærer dens friske syre smukt i det, og er der efterårsaromaer i maden, f.eks. i form af svampe og rodfrugter, så går Granàtus skovbundsaromaer godt med det. Roséen til dem, der gerne vil have en oplevelse med deres vin, og som afsøger vinverdenens grænser for det.
Casa Comerci ligger i Badia di Nicotera, der ligger dårende smukt og grønt på en række højtliggende ramper over kysten ved Det Tyrrhenske Hav og Gioia Tauro-sletten. Den fattige jordbund består af forvitret granit, og vejret er bare godt det meste af året, selvom man da får en smule mere regn end byerne på Calabrias joniske kyst. Vin har været lavet her i årtusinder, og allerede de gamle romere satte stor pris på den. Området er nok et af de mindre kendte i Calabria, og det relative fravær af turister betyder, at den lokale mad- og drikkekultur er bevaret nogenlunde intakt. Fra nærområdet kommer f.eks. den berømte N’Duja di Spilinga, som er en smørbar pølse, der består af ca. en trediedel hver af svinefedt, svinekød og stærk, calabresisk chili. En af de mest vanedannende madretter, mennesket nogensinde har fundet på. En anden specialitet er den olivensort, der hedder Ottobratica, som fremstiller den olie, der oxiderer mindst i hele verden. Udover den nyttige egenskab er det en skøn olivenolie, meget grøn og med aromaer af artiskokker og nyslået græs. Et særligt velsignet hjørne af verden.
Domenico Silipo er egentligt succesrig advokat i Norditalien, men han stammer fra Badia di Nicotera i Calabria, hvor slægtens hus fortsat står. Domenicos slægt, Comerci’erne, har i generationer lavet og solgt vin, men aktiviteten ophørte en gang i 1970’erne. Det har Domenico nu lavet om på, og siden 2011 fremstilles der her strålende vin på druer fra Domenicos egne, økologisk dyrkede marker. Domenicos filosofi er meget simpel: Ved Badia di Nicotera dyrker man traditionelt to druesorter, Greco Bianco og Magliocco Canino, så det gør han også. De økologisk dyrkede druer forvandles til vin på rustfrie ståltanke, og der forbliver de indtil de skal på flaske. Der bruges ingen kunstgær eller tilsætningsstoffer, med undtagelse af en lillebite smule sulfit ved flaskning. Det, der kommer på flaske, er hvad jorden har været så god at give os, hverken mere eller mindre. Hvorend de dukker op har vinene vakt voldsom opsigt. De repræsenterer en helt ny idé om hvad Calabria kan, rent vinmæssigt, og er med deres usædvanlige smagsprofiler ikke nemme at sætte i bås. Selve huset Casa Comerci er blevet indrettet til en B’n’B. Det ligger på et helt usædvanligt velsignet sted, med udsigt til vulkanøen Stromboli, og omgivet af en have med sjældne planter. Her bliver man grundigt forkælet med områdets specialiteter og husets egen vin. Stærkt anbefalelsesværdigt.
There are no reviews yet.