, , ,

Plisun Piemonte Bussanello DOC 2020 Crotin 1897 hvidvin

Availability:

Ikke på lager


Slank og stålsat hvidvin på den uhyre sjældne sort Bussanello. Lækker duft af æble, hvid blomst, blød krydderurt og mineral. Smagen er saftig, med stor friskhed og en lang, rislende eftersmag. Den kalkede jordbund slår virkeligt igennem her.

Druesort: Bussanello 100%
Alkohol: 12%
Indhold: 0.75l
Drikkes bedst: Nu-2028
Drikketemperatur: 10-12C
Dyrkningsmetode: Økologisk
Kyl-i-halsen-faktor: ****
Stor-vin-faktor: ****

125.00 kr.

Ikke på lager

Få en notits når varen er på lager igen.





Bussanello er en lidet kendt sort, som er opstået som en krydsning mellem Riesling Italico og den ungarske Furmint. Det var den legendariske professor Giovanni Dalmasso, der udførte krydsningen i 1930’erne. Sorten forener mange af de bedste egenskaber hos de to “forældre”, herunder at det er en sund, “nem” sort, og særligt at Furmints flotte syrlige og mineralske karakter går igen. Bussanello har især fundet sig til rette i området hvor Crotin holder til, hvor der er 2-3 andre producenter, der benytter den. I mødet med den stærkt kalkholdige jordbund opstår der sød musik, med en skøn duft af frisk æble, bløde krydderurter à la basilikum og mynte, hvide blomster og en kalket mineralitet. Som i alle Crotins vine er kroppen slank og saftig, og friskheden og elegancen er i højsædet. Drikkeklar, men kan sagtens holde i hvert fald 6 år længere.

Som med alle øvrige Crotin-vine er Plisun opkaldt efter vinmarken, den dyrkes på. Plisun er måske den mest kalkholdige af alle deres marker. Russo-familiens økologisk dyrkede marker og deres skånsomme fremstillingsmetoder giver her en vin, hvis fulde karakter bør nydes sammen med mad, der ikke overdøver dens elegance og saftighed. Drik den derfor gerne til fisk og skaldyr, helst ikke med for kraftige saucer, eller til lyse, grøntsagsbaserede retter. Ville også være glimrende til friske oste, særligt gedeost, hvor friskheden og mineraliteten ville komme til sin ret. Er du til friske, slanke, saftige og stærkt mineralske hvidvine, så er den her lige til dig.

Nordvest for byen Asti i Piemonte ligger der nogle smukke, grønne bakker, hvor skov og buskads afveksler med vinmarker. Vin har været dyrket her i umindelige tider, og lige netop her, ved landsbyen Maretto, ligger Crotin 1897. Bakkernes jordbund består af ler med betydelige mængder af sand og kalk, hvilket giver de elegante, saftige, friske vine som er Crotins adelsmærke. Dette er ikke et område hvor man kan lave de kraftige, muskuløse vine, Piemonte særligt er kendt for, og det faktum giver sig, i hænderne på bevidste producenter med stedsans, udslag i nogle af de mest charmerende vine, man kan finde i regionen.
Russo-familien, som bl.a. har calabresiske rødder, har i generationer ejet den ejendom, der hedder Crotin. Crotin betyder faktisk vinkælder på piemontesisk dialekt, og hentyder formentligt til, at netop denne ejendom gennem tiderne har været kendt for at fremstille gode vine. Russo’erne er forelskede i deres hjørne af paradis, og har stor respekt for naturen, så valget om at dyrke jorden økologisk og fremstille vinen så simpelt som muligt faldt dem særdeles nemt. Forelskelsen i stedet giver sig også udslag i, at Russo’erne kun benytter sig af lokale druesorter, for de sorter, der gennem tiderne har fundet sig til rette her, giver efter deres mening det bedste udtryk for stedet. Familiens respekt for stedet giver en stribe yderst naturlige og voldsomt charmerende, friske vine, der ikke overbeviser ved slagkraft, men ved finesse og elegance. Her kan man virkeligt tale om trofasthed mod terroir’et.

Varenummer (SKU): I-CRO-013 Kategorier: , , , Tags: , ,

Høst: Manuel, i små kasser
Gæring: Kontakt med skaller i 24 timer, siden gæring uden skaller på temperaturstyret rustfri ståltank i 20 dage
Lagring: 6 måneder på rustfri ståltank
Sulfitter tilsat: En lille smule lige inden flaskning
Lukkemetode: Korkprop

Based on 0 reviews

0.0 overall
0
0
0
0
0

Be the first to review “Plisun Piemonte Bussanello DOC 2020 Crotin 1897 hvidvin”

There are no reviews yet.