Guastaferros Taurasi’er begynder hvor de andres holder op. Alene alderen på vinstokkene er der ikke mange, der kan følge med i, og ingen andre kan måle sig med omhyggeligheden i kælderen og den stærke ambition om at udtrykke voksestedet bedst muligt. Allerede duften giver løfter om en helt usædvanligt stor, bamset bjergvin, med sine aromaer af mørke kirsebær, mørke blommer, velhængt kød, grillede vilde krydderurter, efterårsløv og eksotisk krydring. Smagen er ikke for de sarte, med sin kombination af voldsom koncentration, intensitet, garvesyre, syre, frugt og kompleksitet. Lyder det som en monstervin? Det er det slet ikke, alt har sin rette proportion, og vinen fremstår rank og elegant, uden svulstighed og uden den sødme, som mange andre vine af sådanne proportioner ofte har.
Aglianico er en af verdens helt store druesorter til fremstilling af stor rødvin, fuldt på linie med sorter som Nebbiolo og Sangiovese. Som disse to sorter har den en tendens til ikke at have en meget dyb farve, og til at have en hel del syre og garvesyre. Den kan derfor godt fremstå lidt bidsk, hvilket så, når den er vellykket, balanceres af stor frugt, stor kompleksitet og en rank, ædel fremtræden. Aglianico kan, som en række andre store druesorter til rødvin, lave vine, der forbedres og holder sig frisk over selv særdeles lang tid. Med Primum Taurasi er vi i sandhed oppe i de øverste lag af Taurasis formåen, og dens størrelse og intensitet skal matches af kraftig, intens mad. Hårvildt, kraftige gryderetter og lagrede oste, dog ikke blåskimmeloste, bør være på dagsordenen her. Vinen til dig, der kan lide voldsom saft og kraft parret med elegance.
I regionen Campania, for foden af Appenninerne, ligger landskabet Irpinia. Det er et smukt, grønt, bakket og bjergrigt landskab med enorm variation i højde og jordbund. Hovedbyen Avellino har engang været kendt for et fremragende fodboldhold, der fra en ydmyg begyndelse og med få midler kæmpede sig op til Serie A-status, og det siger egentligt ret meget om lokalbefolkningens karakter. Det kontinentale klima giver hede somre og arktisk kolde vintre, og de lokale har derfor udviklet en særlig hårdførhed og stædighed. Det ikke just turist-overrendte område er en skattekiste af oprindelige fødevarer og vine. Vinene fra området har været berømte og anerkendte siden romertiden, og afspejler i høj grad områdets barske karakter. På sorterne Greco, Fiano og Aglianico fremstilles seriøse, aristokratiske og langlivede vine i verdensklasse, med biroller til en række andre sorter. Med sin enormt afvekslende jordbund, sine fremragende druesorter og den lange tradition for fremstilling af kvalitetsvin er Irpinia et verdensklasse-vinområde, som blot venter på at blive opdaget af den brede vindrikkerbefolkning.
Raffaele Guastaferro er en virkeligt lille producent, der producerer 4.000-10.000 flasker om året, afhængigt af årgangens bonitet. Raffaele har indtil 2017 udelukkende produceret tre rødvine, og udelukkende på Aglianico-sorten. Udgangspunktet er familiens marker i den by, som den berømte Taurasi-vin er navngivet efter. Markerne ligger i en højde af 400-500 meter og har jordbund af vulkansk oprindelse. Aglianico-vinstokkene på disse marker varierer i alder mellem 50 år og 200 år. De ældste stokke på mellem 150-200 år står med egne rødder, og er altså ikke podede på amerikanske rodstokke. Det kan kun lade sig gøre fordi phylloxera-lusen ikke kan overleve i den sandede, vulkanske jord i området. Med stokke i så betragtelig alder giver det sig selv, at udbytterne er meget lave, og at kvaliteten på druematerialet er meget høj. Markerne dyrkes stort set uden nogen form for intervention, men ikke med certifikation for metoden. Arbejdet i kælderen er simpelt, og tilpasses den enkelte årgangs behov. Resultatet er nogle helt vilde vine, som i karakterstyrke og gennemslagskraft tåler sammenligning med de største vine i verden.
There are no reviews yet.