, , , ,

Sassogrosso Malvasia di Toscana IGT 2016 Monterotondo hvidvin


Monterotondos Sassogrosso Malvasia di Toscana oser af stedsans. Den dufter af modent æble, bløde grønne krydderurter, mineral og sød muld. Smagen er rund og stofrig, med en frisk syre og mineralitet, der giver balance og drikbarhed. Saftig.

Druesort: Malvasia Bianca del Chianti 100%
Alkohol: 13%
Indhold: 0.75l
Drikkes bedst: Nu-2023
Drikketemperatur: 10-12C
Dyrkningsmetode: Økologisk
Kyl-i-halsen-faktor: ****
Stor-vin-faktor: ***

99.00 kr.

Malvasia er en gruppe temmeligt forskellige druesorter, som for det meste har det til fælles, at de er temmeligt aromatiske. Imidlertid er Malvasia Bianca del Chianti en af de mindst aromatiske af dem, og derfor ofte udpeget som kedelig. Det er en fejl, for det, Malvasia Bianca del Chianti “mangler” i aromatiskhed kan den have i den måde, den er i stand til at formidle stedsans. Man skal være dygtig, og have det held at have en særligt god vinmark, for at den virkeligt skinner, men når den gør det som i Sassogrosso, så får man et usædvanligt klart indtryk af voksestedet: Saftig, ret bred duft af modent æble med bløde grønne krydderurter som salvie og basilikum, et markant indslag af mineralitet à la granitstøv og den dampende, søde duft af god jord. I smagen har den en del stof, god rundhed og friskes så op af en fin syre og syngende mineralitet. Så er man hjemme i Chianti!

Sassogrosso er egentligt født ved en form for tilfælde, da man i sin tid gik bort fra at tillade grønne druer i Chianti Classico-vinene. Saverio Basagni stod lige pludseligt med nogle grønne druer, han ikke kunne komme i rødvinen, som det ellers har været normalt i området i århundreder. Kvaliteten af druerne var dog for god til, at han ville rive stokkene op og plante til med blå sorter, så i stedet begyndte han at lave små mængder af denne skønne jordbundsfortolker. Sassogrosso kan godt nydes uden mad, for den saftige, mineralske stil, men stråler klarest som ledsager til mad. Prøv at sætte den til toscanske salater eller grøntsagsretter, til fisk uden fede saucer eller til lyst kød. Hvis du elsker vine, der bare helt umiddelbart oser af det sted, de kommer fra, så se på den her.

Monterotondo ligger i kommunen Gaiole in Chianti, midt i Chianti Classico-områdets sindssygt skønne, grønne, skovklædte bakkelandskab. Navnet “det runde bjerg” kommer af, at ejendommen ligger helt for sig selv på en rund, høj bakke. På knap 4 hektar trives først og fremmest Chiantis klassiske blå druesort Sangiovese, med tilskud af en smule af de klassiske hjælpesorter Canaiolo, Malvasia Nera og Colorino. På yderligere ca. 0,3 hektar står den grønne sort Malvasia Bianca del Chianti. Vinmarkerne ligger i omtrent 550 m højde og jordbunden består af den klassiske toscanske galestro-sten over en undergrund med kalkholdig ler. Umiddelbart skulle denne kombination føre til, at vinene blev temmeligt slanke og høje i syre, men det er ikke tilfældet, for den perfekte soleksponering giver smuk modning af druerne og dermed vine, som bliver mere fyldige. Monterotondo har helt åbenlyst et meget specielt sted helt for sig selv.

Gården Monterotondos ældste dele daterer sig til år 1056, men det var dog først i 1959 at den nuværende ejer Saverio Basagnis bedstefar købte gården og gav sig i kast med at dyrke druer. I mange år blev druerne leveret til et kooperativ, men da Saverio i 1994 overtog gården meldte han sig ud. Han var frustreret over, at han ikke fik højere betaling for de åbenlyst fremragende druer fra hans tilnærmet økologiske drift. Siden da har Saverio og hustruen Fabiana selv stået for alt arbejdet, med en vigtig milepæl i 2003, hvor gården overgik til 100% økologisk drift. Saverio benytter kun indfødte druesorter, holder lave udbytter og manipulerer meget lidt med druematerialet. Der benyttes ingen andre tilsætningsstoffer i vinene end sulfit, og det i meget små mængder. Rødvinene gærer med vildgær og lagrer længe med skallerne, efterhånden mellem 90 og 120 dage for de Riserva’er, der kommer på markedet om nogle år. Man skulle tro, at dette giver nogle meget barske garvesyremonstre, men effekten er faktisk, at vinen bliver meget fyldig, med en ædel, rund garvesyrestruktur. Samlet set fremstår vinene fra Monterotondo som meget usminkede, med exceptionel trofasthed mod voksestedet og en rund og levende natur.

Varenummer (SKU): I-MON-001 Kategorier: , , , , Tags: , , , ,

Specifikationer

Vægt 1 kg

Høst: Manuel, i små kasser
Gæring: Uden skaller på rustfri ståltank
Lagring: På rustfri ståltank i 6 måneder, på flaske i 3 måneder
Sulfitter tilsat: En lillebitte smule lige før flaskning
Lukkemetode: Korkprop

Based on 0 reviews

0.0 overall
0
0
0
0
0

Be the first to review “Sassogrosso Malvasia di Toscana IGT 2016 Monterotondo hvidvin”

There are no reviews yet.