, , ,

Beverìn Vino Rosso Contadino 2021 Crotin 1897 rødvin


80 Bonarda/10 Freisa/10 Grignolino, 11,5% alkohol, 1-liters med skruelåg! Hvad går der af os? Du tror det er løgn: frugtig, let grønligt aromatisk, saftigt-stram og “nervøs” på den fedeste måde, tørstslukkende, lige ned i løgnhalsen. Ja tak!

Druesort: Bonarda 80% Freisa 10% Grignolino 10%
Alkohol: 11,5%
Indhold: 1l
Drikkes bedst: Nu-2025
Drikketemperatur: 12-16C
Dyrkningsmetode: Økologisk
Kyl-i-halsen-faktor: *****
Stor-vin-faktor: ***

115.00 kr.

Det her, det er rigtig “bondevin”, vino contadino, bevidst simpel, frisk og nem at gå til, på den der lidt gammeldags måde, hvor selv rødvine gerne må være super-friske og tørstslukkende. Der er intet gammeldags, i forståelsen dårligt eller teknisk ringe fremstillet, over Beverìn, men tanken om det ukomplicerede glas lige til løgnhalsen er den gamle tanke om vin som en del af den daglige næring. Beverìn, betyder noget i retning af letdrikkelig på piemontesisk dialekt, og det lever den i den grad op til, med sin lave alkohol og saftige, syrefriske stil. Dufter skønt og appetitvækkende af frisk-syrlige røde frugter og bær, med let grønlig og let blomstret aromatik. Smagen er frisk, saftigt-stram og let “nervøst” syrlig på den dejligste, mest mundvandsdrivende måde, med et let rasp af saltet mineralitet til slut. Simpel, ja, superhøj kyl-i-halsen faktor, ja, men på ingen måde banal, og i den grad et produkt af sit sted og sine sorter.

Sådan noget tæskesaftigt, friskt noget, det er bare godt på en lun dag på terrassen, eller for den sags skyld en lun dag indenfor, for sig selv, uden ledsagelse. Men det er også skøn madvin. Hvis man skal parre den med mad, så skal man prøve at lege med den læskende, friske stil, hvor syren “skærer” i maden, eller måske liver op i den. Fremragende til ting med gris, både til charcuteri og til de gode danske retter med gris, f.eks. frikadeller. Men lige så fremragende til den gode, daglige italienske mad, f.eks. pasta med tomatsauce. Ville være perfekt til vitello tonnato. Og så er der chilier på etiketten, hvilket nok mest skyldes, at familien Russo er halvt calabresisk, men den friske, syrlige stil i Beverìn er helt fremragende til at give et ekstra “buzz” til retter med chili. Den kan lyde ekstrem, men er bare så nem at elske. Prøv den!

Piemonte er rigt på vinproducerende landskaber, men det formentligt smukkeste, mest afvekslende og vinmæssigt mest diverse er Asti- / Monferrato-området. Her veksler vild natur – både i form af krat, siv og egentlig skov – med landbrug, både i dalbundene og på de mange bakker. Der er netop masser af bakker, vekslende mellem lange, bløde af slagsen og de korte, stejle, høje ditto. Jordbundene i det store område er ligeledes meget afvekslende, ligesom klimaet. Det er en fryd at bevæge sig rundt i disse landskaber, hvor der venter landskabelig skønhed rundt om hvert sving, og hvor landsbyerne for det meste ligger højt og med den smukkeste udsigt. Hvor områderne rundt om Alba mod sydvest nu om dage er viet mestendels til den store Nebbiolo-sort, er Asti- / Monferrato-området vinmæssigt langt mere komplekst, også selvom der er en vis dominans af Barbera-sorten for de røde vine og Moscato-sorten for de søde, boblende hvide. Her støder man på sjældnere sorter som Freisa, Grignolino, Ruchè, Malvasia (i flere udgaver), Bussanello, Bonarda, Albarossa og mange andre. Det gør området til en fryd for de af os, som ikke gerne drikker det samme hver dag.
Crotin 1897 er en lille, familie-ejet virksomhed, der ligger ved landsbyen Maretto, nordvest for Asti by. Her, i det nordvestlige Monferrato, er bakkerne stejle og høje, klimaet relativt køligt og jordbunden lyst leret, med betydelige indslag af sand og kalkfossiler. Crotins nøje udvalgte marker er særligt lyse, nærmest hvid-beige, og rige på kalkfossiler. Der er en forunderlig energi og et forunderligt liv i deres marker, og den dirren af liv er netop noget, man kan genfinde i deres vine. Brødrene Federico, Marcello og Corrado Russo driver stedet som en kombination af vingård og B&B, med hjælp fra deres piemontesiske mor og deres calabresiske far. Alt – ikke kun vinen, men også maden – er stædigt økologisk, der sprøjtes kun med kobbersulfat, og kun lidet, og der gødes kun med grøngødning og det møg, deres får efterlader i markerne af sig selv. Udbytterne holdes lave, men balancerede, og vinene fremstilles så simpelt som muligt, for det meste med temperaturkontrolleret gæring med den naturligt forekommende gær og lagring på rustfri ståtanke. En enkelt vin fremstilles på amfora. Der benyttes ingen tilsætningsstoffer i vinene, undtagen en lillebitte smule sulfit lige inden flaskepåfyldning. Et besøg hos disse dejlige mennesker, med deres dejlige sted – der sågar har svømmepøl – og dejlige mad og vin, kan virkeligt anbefales. Den usædvanligt rimelige prispolitik afspejler familiens lange syn og ydmyghed overfor deres opgave.

øst: Manuel, i små kasser
Gæring: Gæring med skaller på rustfrit stål i 15 dage
Lagring: Rustfrit stål i 6 måneder
Sulfitter tilsat: En lillebitte smule lige før flaskning
Lukkemetode: Skruelåg

Based on 0 reviews

0.0 overall
0
0
0
0
0

Be the first to review “Beverìn Vino Rosso Contadino 2021 Crotin 1897 rødvin”

There are no reviews yet.