Audacia betyder “vovemod”. Det hedder vinen, fordi “de tre venner” her tager druesorten Godellos udtryk til grænserne. Trods stor modenhed fra ret sen høst er der tale om en saftig, frisk og meget mineralsk vin. Smuk duft af pære, hvide blomster og let petroleumsagtig mineralitet. I munden er Audacia saftig, fyldig og fast, med en mundvandsdrivende friskhed og en lang eftersmag med mineral. Beviser tydeligt, at også fyldige vine kan være elegante.
Franck Massard laver Audacia i samarbejde med sine gode venner, vinmagerne Dominique Roujou de Boubée og Laura Montero, i et samarbejde kaldet Les 3 Amis. Målet er at give Godello det maksimale udtryk. Godello er de seneste års mest efterspurgte sort i Galicien. Mange fremstiller den som en særdeles slank vin, der først og fremmest lever af sin høje mineralitet. “De tre venner” går dog efter at få en større, fyldigere vin med mere stedsans ud af det, bl.a. for at kunne tilbyde en stor hvidvin, der kan lagre længe på flaske og udvikle sig positivt. Med sin faste krop og store saftighed er Audacia velegnet til megen mad. Prøv f.eks. fyldige retter med skaldyr, paella eller lyst kød. Her er hvidvinen til dig, der søger kraft og mineralitet, men uden at miste elegancen.
Helt ude mod Atlanterhavet ligger den spanske region Galicia. I fortsættelsen af de smukke, dybt indskårne fjorde dyrker man fortrinsvist de lokale grønne druesorter Albariño og Godello. Havets indflydelse er kraftig og viser sig både i megen regn, kølige temperaturer og masser af briser fra havet, der giver unik karakter til vinene. Det kølige, våde vejr gør det yderst risikabelt at forsøge sig med økologi, men druerne til Franck Massards vine herfra kommer dog fra bæredygtigt dyrkede marker. Jorden er for det meste kalkholdig lerjord, ofte med indslag af forvitret skifer, og sammen med søbrisernes indflydelse giver det vine med høj mineralitet og forfriskende syre.
Franck Massard er belgier og oprindeligt sommelier. Han vandt i 1996 titlen som Englands bedste sommelier, men flyttede i begyndelsen af 00’erne til Catalunya, hvor han begyndte at arbejde for den berømte Miguel Torres. I 2004 begyndte han at fremstille Priorat-vin fra en lille mark, han havde købt sammen med en ven. Efter nogle års eksperimenter følte de, at de var blevet så gode til at lave vin, at de besluttede sig for at sende dem på markedet. Siden da er det gået slag i slag, og Franck laver nu vin fra egne marker, indkøbte druer og i samarbejde med gode venner over det meste af nord-Spanien, dels under eget navn, dels under Epicure Wines-navnet, og helst fra økologisk dyrkede marker. Fælles for alle Francks projekter er en bevidst satsning på at lave meget transparente vine, der afspejler druesorter og voksesteder optimalt, uden overflødig sminke. Det betyder blandt andet, at vinene fremstilles med lav eller ingen svovling og intet eller moderat fadbrug. På den måde er de, skønt meget tro mod voksestedet, ret uspanske med deres friskhed og deres fravær af forstyrrende fadtoner. Franck Massard blev i 2013 udnævnt til Winemaker of the Year af Naked Wines, men er i vores vurdering endnu dygtigere nu, og med en brændende ambition om konstant forbedring.
There are no reviews yet.