Østrigs nationaldrue Grüner Veltliner stortrives i det milde klima og den fattige lössjord omkring Gedersdorf i Kremstal. Her bliver den fyldig, fast og mineralsk. Lössterrassen er Mantlerhofs blanding af Grüner Veltliner-druer fra flere forskellige marker ved Gedersdorf, alle med lössjord, og alle inddelt i terrasser. Det tillader Mantlerhof at ramme en ærketypisk Grüner Veltliner-stil med duft af modne æbler, den klassiske hvide peber og bløde, grønne krydderurter. Smagen er helt tør, blød og elegant balanceret med mineralske toner.
Når alle druer kommer fra terrasser i lössjord får de et ganske bestemt, mineralsk og blødt/rundt aftryk. Når producenten så samtidigt gør sig umage med ikke at ændre eller skjule den karakter, så får man en vin, der virkeligt smager af det sted, den kommer fra. Østrigerne drikker selv Grüner Veltliner til snart sagt alt, og den er da også bredt anvendelig. Prøv at sætte den til charcuteri, let/lys asiatisk mad, lyse fiskeretter eller grønne salater. Ville være fremragende til en klassisk wienerschnitzel. Ualmindeligt dejlig på terrassen, med den grønne duft af sommerhaven i næsen. Leder du efter en elegant, drikkeglad, tør hvidvin med brede anvendelsesmuligheder, så har du fundet den her.
Kremstal er et smukt, bølgende, bakket vinlandskab langs med Donaus bred vest for Wien i Østrig. Jordbunden i Kremstal er meget afvekslende, men Mantlerhofs vinmarker ligge alle i omegnen af landsbyen Gedersdorf, hvor jordbunden består af tykke lag af jordarten löss. Löss består af partikler, som gletschere oprindeligt har slidt af under en af istiderne, og som efter gletschernes tilbagetrækning er blevet ført med vinden. Den lille kornstørrelse betyder, at lössen hurtigt bliver pakket fast sammen, og der kan derfor skæres i den ret nemt. Vinmarkerne omkring Gedersdorf består af den årsag for det meste af terrasser, der er skåret ud i lössen i gammel tid, og brugt til vinmarker lige siden. Det meste löss i Gedersdorf er meget næringsfattig, men til gengæld fuld af mineraler, med en sammensætning på 60-70% kvarts, 10-20% feldspat (glimmer) og 10-30% kalk. Hvidvinssorterne Grüner Veltliner og Riesling dominerer her, men det milde og stabile sommervejr giver også mulighed for dyrkning af mange andre sorter.
Familien Mantler har levet i Kremstal siden i hvert fald 1365, og overtog det, der i dag hedder Mantlerhof, i ca. 1800. Lige siden 1365 har familien Mantlers liv drejet sig om vindyrkning, og det er da også en familievirksomhed den dag i dag. Mantlerhof har ejerskab i Gedersdorfs bedste vinmarker og dyrker dem økologisk. Vinmageriet hos Mantlerhof er meget simpelt for i videst muligt omfang at bevare aftrykket af voksestedet i vinene. Vinene gæres på ståltank og kommes derefter på flaske, hvor de udvikler sig over tid. Löss-jordbunden giver karakteristiske vine, der er meget rige på mineralske aromaer, bløde og koncentrerede. Denne karakter går igennem alle Mantlerhofs vine, som er fremragende eksempler på netop Gedersdorfs egenart. Fordi vinene er så simpelt fremstillede, og fordi Mantlerhof er tilbageholdende med brug af sulfitter, fremstår vinene meget naturlige, usminkede og velskabte. Mantlerhofs vine lagrer særdeles godt og udvikler sig positivt på flaske.
There are no reviews yet.