Det ligger langt fra Giovanni Calòs indstilling at fremstille vine, der bevidst er blevet fladet ud eller gjort søde for at behage en eller anden idé om en gennemsnitskunde i et supermarked. Giovanni fremstiller de vine, som området nu giver ham mulighed for, uden dikkedarer og falbelader. Det gælder også hans Primitivo, som han da sikkert sagtens kunne have gjort ultrablød og halvsød. Det har han heldigvis undladt. Her har vi en duft af mørke kirsebær, tørre middelhavsurter og savsmuld fra ædle trætyper såsom mahogni og ibenholt. Smagen er tæt, som Primitivo plejer, men saftigt-stram og relativt slank, og her dukker ædeltræet op igen. Sådan skal den nemlig være når den kommer herfra.
Vi er vant til at tænke på Primitivo fra Manduria, og måske også fra Gioia del Colle, men her på den sydvendte joniske kyst af Salento-halvøen, er der en lang tradition for også at dyrke Primitivo. De kalkholdige marker ikke langt fra kysten giver nogle saftige, lidt stramme, særdeles madegnede vine, der også er velegnede til lagring. Denne Primitivo er med sin lidt stramme stil langt fra idéen om rosinagtige, “kogte” vine, og sættes helst sammen med bevidst simpel mad, der har brug for et stramt modspil, og et medspil af rund frugt. Prøv den gerne til frikadeller med stuvet hvidkål, eller til flæskesteg med rødkål. Eler for den sags skyld til noget mere italiensk, såsom spaghetti med kødsauce, lasagne eller pasta med amatriciana-sauce. Til dig, der leder efter en slankere, strammere og mere gastronomisk relevant Primitivo.
Puglias Salento-halvø er populært sagt den italienske støvles hæl. De smukke, blødt bakkede landskaber med den røde jord med hvide islæt fra de allestedsnærværende kalksten veksler med de grønne farver fra vinmarker og olivenlunde, og skaber et arketypisk middelhavslandskab. Mennesker har boet og følt sig godt tilpas her i mange årtusinder. Michele Calò e Figli ligger i Tuglie, tæt på Det Joniske Hav, hvor druerne får friskhed og saftighed fra den kalksten, der ligger lige under et tyndt lag rød jord, og fra den konstante brise, der fejer henover Salento-halvøen.
Med baggrund i familiens ejerskab gennem århundreder af vinmarker i området ved Alezio og Tuglie startede Michele Calò i 1956, som en af de første pionérer, med selv at fremstille vin og komme den på flaske. Kælderen blev fra starten udstyret med tanke i beton, og da man ikke siden har set, at der er kommet bedre materialer til vinfremstilling på markedet, har man holdt fast i disse. Den eneste nye teknologi, der har vundet indpas, er et anlæg til temperaturstyring af tankene, samt en enkelt ståltank eller to. Huset har siden grundlæggelsen været førende på Salento-halvøen, med et kompromisløst kvalitetsfokus, og føres dygtigt videre i kælderen af den sympatiske Giovanni Calò. Der fremstilles vine på de lokale sorter, i en stil, der fremhæver vinmarkernes og druesorternes egenart uden “sminke” og forfalden til internationalisering af smagen.
There are no reviews yet.