, , ,

Oudeis Alta Langa Spumante Rosato Brut DOCG 2017 Enrico Serafino mousserende rosé – Magnum


100% Pinot Noir, lavet som rosé fra begyndelsen, ikke en blanding af hvid og rød. Smuk, kompleks duft af lyserøde bær, let krydder, hvid blomst og brioche. Elegant, tør og intens smag, lang og mineralsk. Også til mad.

Druesort: Pinot Noir 100%
Alkohol: 12,5%
Indhold: 1.5l
Drikkes bedst: Nu-2029
Drikketemperatur: 6-10C
Dyrkningsmetode: Bæredygtig
Kyl-i-halsen-faktor: ****
Stor-vin-faktor: ****

599.00 kr.

Nu er ‘Spumante’ – dvs. mousserende – jo mange ting, lige fra tyndt pjask, der har fået tilsat sukker og bobler på samme måde som cola, til nogle af verdens største mousserende vine, lavet på Metodo Classico ligesom Champagne og nænsomt passet og plejet i årevis før de slippes fri. Serafinos Alta Langa-vine hører så afgjort til den sidste kategori. Oudeis Alta Langa Rosato er lavet på 100% Pinot Noir, som har været lavet som rosévin helt fra begyndelsen, den metode, som franskmændene kalder rosé de saignée. De fleste rosé mousserende vine laves ellers ved at blande en smule rødvin i en hvid basevin og så fortsætte med den klassiske metode. For os giver saignée-metoden er mere ægte vin, der i højere grad afspejler, at den er lavet på ren Pinot Noir. Boblerne er bittesmå og rigelige, som de skal være efter 36 måneder med gær på flaske. Den dufter dejligt af helt lyserøde, syrefriske bær, såsom ribs og vilde hindbær, med et tilskud af lys, eksotisk krydring, hvide blomster og en kant af brioche fra opholdet med gæren. Smagen er tør, intens, saftig og meget elegant, og klinger langt ud med mineralske toner. Nammenam.

Mousserende vine af denne klasse anvendes hyppigt til særlige lejligheder, når folk har noget, de virkeligt skal fejre. Det er Serafinos Oudeis Alta Langa Rosato da også særdeles velegnet til. Den fine rosa farve, boblerne og den friske, elegante stil indbyder ligefrem til fest og fejring. Men den kan så meget mere. Intensiteten, tørheden og rankheden gør den fantastisk velegnet til at parres med mad. Et oplagt bud, både i smag og i farve, ville være til rå som tilberedte rejer, krebs, (jomfru)hummere og den slags, så længe de ikke serveres med for intense, fede, stærke saucer. Parringen med den simple, men geniale umami-bombe-kombination af toast, smør og ansjoser er helt åbenlys. Og så kunne den også godt håndtere helt lyse kødretter med f.eks. kylling, fasan eller agerhøns. Og husk! Bobler er ikke kun til fest, bobler er en livseliksir, der også sætter farve på din hverdag.

Enrico Serafino producerer vine fra både Langhe-, Roero- og Monferrato-områderne, som alle er optaget på UNESCOs verdensarvsliste for deres smukke og unikke vinlandskaber. Indenfor Langhe-området findes det distrikt, hvorfra man fremstiller Alta Langa-vinene, som grundlæggende er baseret på højtliggende, kalkholdige vinmarker, der giver de bedste betingelser for produktion af verdensklasse-mousserende vin. Alta Langa-denominationen er faktisk verdens skrappeste vinlov for mousserende vine, med krav til lave udbytter, lang flaskelagring og druesorter, som sætter meget snævre grænser og stort set garanterer høj kvalitet. Det en relativt ung denomination, fra 2002, der blev ophævet til DOCG i 2011, men den bygger på omtrent 150 års erfaring med at lave højkvalitets-spumante i området. Metoden, der benyttes til at lave disse vine, er udelukkende Metodo Classico, som svarer til den måde, man fremstiller Champagne på, og vinene skal være fra en enkelt årgang.
I 1878 flyttede den kun 24-årige pastamager Enrico Serafino til Canale i Roero-området for at udleve sin drøm om at producere vin, og da særligt mousserende vin. I løbet af kort tid havde den foretagsomme Enrico stablet en anseelig produktion af høj kvalitet på benene, og blev i løbet af de næste årtier en af de allermest prestigiøse og eksporterede italienske vinproducenter, med utallige hædersbevisninger til følge. Produktionen bestod ikke kun af mousserende vine, men også af Barolo, Barbaresco, Roero-vine, dessertvine og vermouth. I tiden siden midten af 1900-tallet har firmaet Enrico Serafino skiftet hænder en del gange, og i 2015 kom den amerikanske Krause Gentile-familie til. Her er firmaet i sikre, langsigtede og investeringsivrige hænder. Der er en klar strategi for at højne kvaliteten yderligere, og for at grave tilbage til rødderne for der at finde fremtidens styrke. Vi har valgt kun at hjemtage Serafinos mousserende vine, ikke fordi de øvrige vine ikke holder høj kvalitet, men fordi vi allerede er dækket ind på de poster. Til gengæld holder de mousserende vine fra Alta Langa, som Serafino var foregangsmand for, absolut verdensklasse og var ikke noget, vi havde på kortet i forvejen. Her bygges der på snart 150 års erfaring med at lave mousserende vin, og det kan mærkes. De mousserende vine er meget klassiske, elegante, dybe og langlivede. De mange udmærkelser for disse vine – også gennem de seneste år, hvor Serafino har udmærket sig som den med afstand mest præmierede producent af Alta Langa – vidner herom, og med de nye ejere er fremtiden blændende lys.

øst: Manuel
Gæring: Gæring uden skaller på ståltank i 20 dage
Lagring: Andengæring og lagring på flaske i 36 måneder
Sulfitter tilsat: En smule lige før flaskning
Lukkemetode: Korkprop

Based on 0 reviews

0.0 overall
0
0
0
0
0

Be the first to review “Oudeis Alta Langa Spumante Rosato Brut DOCG 2017 Enrico Serafino mousserende rosé – Magnum”

There are no reviews yet.